2011. augusztus 23., kedd

Körömvirág kenőcs disznózsírral

Bármilyen olajjal vagy zsírral készülhet a körömvirág krém, de jó ha tudod, hogy a disznózsír zsírsavösszetétele a legalkalmasabb a körömvirág értékes hatóanyagainak a kinyerésére.
A margarint azért nem javaslom, mert a hidrogénezett olajok hatása a szervezetre nem túl jó!
A gyógynövényboltokban és herbáriákban kapható szárított körömvirág minőségét valóban nem lehet ellenőrizni. Az lenne a legjobb, ha magadnak gyűjtenéd.

Ebből...


Én saját termesztésű körömvirágból és disznózsírral készítettem a kenőcsöt úgy, ahogy azt nagyanyáink tették.

...ez lett!

Amit a gyógynövényről tudni kell
A körömvirág (más néven gyűszűvirág) ősidők óta parasztházak és kolostorok kertjeinek ékessége. Az apácák, szerzetesek, és az egyszerű emberek nemcsak szépsége, hanem gyógyító ereje miatt termesztették.


A növény jellemzői:  A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik, egyéves kerti növény. A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga-narancssárga színű, szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak.

Hatóanyagok: Fő hatóanyaga a kadiol. Karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat, kevés illóolajat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), keserű anyagokat, nyálkát, E-vitamint tartalmaz.

Gyűjtés: A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát. Nyáron június-július hónapban gyűjtik.

Hatások: antibiotikus, gyulladáscsökkentő, hámosító

Gyógyászati felhasználás: 
Belsőleg: teaként elsősorban gyomor-, nyombélfekély, fekélyes vastagbélgyulladás gyógyítására használják körömvirág antibiotikus, gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatását.  Alkalmazható epebántalmak, hólyaghurut kezelésére is.
Külsőleg:
Külsőleges felhasználását hámosító, bőrregeneráló tulajdonsága teszi lehetővé. Borogatásként, lemosószerként, vagy ülőfürdő formájában alkalmazható bőrgyulladás, bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére, aranyares panaszok mérséklésére. Leghatékonyabb kenőcs formájában. A kenőcs javítja a bőr vérellátását, puhábbá, ellenálóképesebbé teszi a bőrt a mechanikai és vegyi behatásokkal szemben. Elősegíti a sebgyógyulást, gyorsítja a regenerációt, az új szövetek képződését. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, és baktériumellenes tulajdonságokkal is rendelkezik, így gátolja a fertőzést, a gyulladásos folyamatokat, a gennyedést.
Ajánlott vágott, zúzott, horzsolt sebek kezelésére, tályogok, gennyes sebzések esetén az orvosi kezelés támogatására, körömágy-gyulladás kezelésére, a bőr apró berepedéseire (ajak szélén, szoptatós anya mellbimbóján), pelenka-kiütés (dermatitisz) kezelésére, felületes égés, forrázás esetén, krónikus sebek, lábszárfekély kezelésére, ágyban fekvő betegeknél a felfekvés megelőzésére és kezelésére, külső aranyeres csomóknál a viszketés, égő érzés enyhítésére, a gyulladás csökkentésére

Elkészítés:
Tea: 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, 2,5 dl vízzel forrázunk le, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3-szor ízesítés nélkül fogyasztjuk!
Borogatás: 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, 2,5 dl vízzel forrázunk le, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Ülőfürdő: két marék friss vagy 100 gramm szárított növényt 1 liter vízzel forrázunk le, szűrés nélkül öntjük a fürdővízhez.
Kenőcs:  ½ kg disznózsírhoz 2-5 marék körömvirágot teszünk. Pár percig főzzzük, majd 24 óráig állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük és leszűrjük. Gyógyszertárban, gyógynövény-boltban készen is kapható kenőcs, Fontos, hogy a vivőanyag disznózsír legyen, mert könnyen és jól szívódik fel, ezzel a növényi hatóanyagot is igen hatékonyan juttatja el a mélyebben fekvő szövetekbe.

9 megjegyzés:

  1. Kedves Nyunyi,

    Csak most, ebben a pillanatban bukkantam a blogodra és erre a körömvirágos bejegyzésre.

    Én du. álltam neki kenőcsöt készíteni körömvirágból, ugyanazon recept szerint, amit Te is leírtál.
    Nálam a folyamat most a 24 órás pihenős résznél tart, de így, leszűretlenül még kicsit sem hasonlít színben az én verzióm a Te szép sárga kenőcsödhöz. Az enyém elég rémisztő, khakis-zöldes színű. Talán azért, mert nem csak a szirmokat, hanem a leveleket, szárakat is beletettem?

    "Leendő" Anyósomnak szánom a krémet ajándékba (friss műtéti hegre), remélem nem mérgezem meg vele...!

    Nagyon tetszenek az írásaid, köszönöm, hogy közkinccsé teszed a tudásod! :)

    További sok sikert Neked! :)

    Eszti

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Én szárított körömvirágot sütöttem meg simán a fentiek szerint disznózsírban, de az lenne a kérdésem, hogy van e valakinek valami ötlete, hogyan lehetne elvenni a disznózsír szagát..

    Még az enyém nincs készen, de kíváncsi vagyok a végeredményre.

    Köszi

    VálaszTörlés
  3. Pl citromolajat, egyéb illóolajat kell a még meleg kész kenőcsbe belekeverni.

    VálaszTörlés
  4. Sosi
    Tavaly készítettem,szintén disznózsírral,de egy idő (kb.két hónap)után hűtőben tárolva is penészes lett.
    Az igazsághoz az is hozzá tartozik hogy friss körömvirágszirommal készült.
    Lehet valamilyen természetes adalékkal tartósítani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig friss körömvirágból készítem, a tavalyiból van még egy kevés, olyan, mintha most készült volna. Hűtőben tároltam. Talán nedves volt a virág, és nem sült ki jól, vizes maradt a zsír? Évek óta "sütöm", mint a sülthúst.

      Törlés
  5. Köszönöm a tanácsot, most megyek és szedek és el készítwm, ha megszáradt

    VálaszTörlés
  6. En is kiprobálom hátha sikerul, csak az a problémám hogy a koromvirágom lassan elvirágzott, kár hogy nem kapcsoltam hamarább!
    De szokott kétszer is virágozni!

    VálaszTörlés
  7. Helló.
    Nekem van fél hektár körömvirágom, ha esetleg kifogytatok tudok adni.

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok €n össze szoktam botmixerel zuzni szép színe lesz

    VálaszTörlés