2018. április 19., csütörtök

A szappan készítése Hideg eljárással - II.rész

Mint ahogy az előző részben már szó volt róla, a szappan három alapvető anyagból készül. Az olajokról már írtam az előző bejegyzésemben.

I. Lúg
Szilárd szappan készítéséhez nátronlúgot használunk, más néven nátrium-hidroxidot (NaOH). A lúggal pikkelyes v.gyöngy formátumban találkozhatunk, a pikkelyes tapasztalatom szerint könnyebben oldódik. A NaOH kémiailag egy fém-hidroxid, vízzel érintkezve a hidroxidionok hatására egy erős bázikus maró oldatot kapunk. Ezért nagyon körültekintően bánjunk vele. Súlyos égési sérüléseket okoz!!


II. Víz vagy egyéb folyadékok
A szappan készítéshez leggyakrabban vizet használunk. Méghozzá desztillált vizet, mivel a csapvíz általában keményebb, másrészt a deszt.víz szennyeződéstől mentes.
Ezenkívül használunk még más folyadékot is, mint pl. tej, tea, kávé, joghurt, kefir, sör, bor. Ezeket akár önmagukban vagy vízzel keverve is használhatjuk.
Két dologra ügyeljünk mindenképpen! Ha tejes oldatot használunk azt fagyasszuk le, és a lúgot csak kis adagokban adjuk hozzá, mivel a tej vagy tejtermék cukrot tartalmaz ezért az könnyen "megéghet".
A másik amire figyelnünk kell, hogy ha bizonyos gyümölcs vagy zöldséglevet használunk, a lúg a színét módosíthatja. És még valami amire fontos, hogy odafigyelj: a tejet mindig fagyaszd le, és ehhez a jeges tejhez add hozzá a lúgot, mert így nem lesz sötét a színe, és nem módosítja a szappan színét.

III. Zsírok, olajok
A szappan tulajdonságait elsősorban a különböző zsírsav összetételű olajok és zsírok, ill. ezek aránya határozza meg. Ezek lehetnek Növényi vagy Állati eredetűek. Én csak növényi eredetű olajokat, zsírokat használok. Megkülönböztetünk ún. Bázis olajokat és Ápoló olajokat. Bázisolajok azok,  amelyeket nagyobb mennyiségben használunk a szappanban. Ilyen pl. kókuszolaj, pálmaolaj, olíva olaj, napraforgóolaj, stb. Az ápoló olajok értékes bőrápoló és esetleg gyógyító hatással bírnak. Használatukkal finom, krémes habzást tudunk elérni. Ilyen pl. jojoba-, argán-, csipkebogyó olajok, shea vaj, stb.

IV. Színezékek
Én semmiféle szintetikus színezéket nem használok, ezért itt csak természetes adalékokról írok.
A színezékek lehetnek növényi vagy ásványi eredetűek. A növ. színezékek közé tartoznak a fűszernövények és a festékanyagot tartalmazó növények. Pl. annattó, alkanna, indigó, henna, kurkuma.
Sajnos a legtöbb növényi színezéket a lúg megváltoztat, elmar, módosul a színe. Leginkább a karotinoidokat és a klorofilt tartalmazó növ. színezékek tartják meg a színüket.
Ásványi színezékek a mica porok és a ásványi pigmentek.
A mica porok csillogó felületet adnak. Ásványi színezékhez soroljuk még a szénport is, aminek gyógyító hatása van. A titán-dioxidot valamint a cink-oxidot, melyekkel fehérre tudunk színezni vagy más színnel keverve szép pasztell színeket kaphatunk. Ezek a színezékek nagyon tartósak és idővel sem veszítenek színükből. Én ezeket szeretem és használom leginkább.


V. Illatok, Illóolajok
Ezeket az olajokat különféle eljárásokkal virágokból, különböző növ. részekből állítják elő. Az illóolajok is befolyásolják a szappan tulajdonságait. Sokféle bőrproblémára jelenthetnek segítséget.
Az illóolajok nagyon tömény koncentrátumok, ezért óvatosan bánjunk velük. Allergiás reakciót válthatnak ki!! Adagolása általában 1 kg szappan masszához 10 ml i.olaj, de ez  erősen függ az illóolaj fajtájától is. Az illóolajokat sötét helyen javallott tárolni. Egyes illóolajok intenzívebben mások kevésbé maradnak meg a szappanban, de a hatásukat így is érvényesítik. Az illatukat eredményesen fixálhatjuk, ha valamilyen szilárd alkotórészt (liszt, nyílgyökér por, agyag stb.) keverünk a szappan masszába. Az illóolajok tulajdonságáról bővebben már írtam.


Egyéb adalékok
Csak a fantáziánk szabhat  határt annak, hogy miféle adalékot használunk. Arra ügyeljünk, hogy természetes és az egészségre semmiféle káros anyagot ne használjunk. Pl. viaszok, agyagok, zabpehely, kakaó, selyemszál, mák, stb.   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése